Naturalne przetwory z owoców

Owoce w sezonie letnim smakują najlepiej. Są pełne głębokiego smaku, maja intensywne kolory i mnóstwo witamin, dlatego najlepiej smakują spożyte na surowo, bezpośrednio po zbiorach. Aby zachować ich smak, wykonujemy z nich przeróżne dżemy, soki i konfitury, które szczelnie zamykamy w słoikach.

Z jakich owoców najczęściej robimy przetwory?

naturalne przetwory owocoweDo najpopularniejszych owoców, których sezon przypada na końcówkę maja i czerwiec, są truskawki. Uwielbiamy ich smak i zapach, dlatego spożywamy je na surowo, albo robimy z nich kompoty, ciasta i przeróżne desery. Smakują wyśmienicie bez dodatku cukru, ponieważ te dojrzewające na słońcu smakują jak cukierki. Naturalne przetwory owocowe robią nasze mamy i babcie, bo wiedzą, że każdy chętnie po nie będzie sięgać kiedy na dworze zrobi się zimno i zacznie padać śnieg. Owoce, które są mocno dojrzałe, doskonale się nadają na dżemy, konfitury i kompoty, ponieważ nie musimy do nich dodawać dużo cukru. Nową metodą wykonywania przetworów owocowych, jest dodawanie do nich zamiast cukru odrobiny soli, która wydobywa z owoców ich naturalna słodycz. W sierpniu wszystkie stragany i place targowe obfitują w maliny, z których robimy rozgrzewające soki na zimę, lub mrozimy w całości. Od września do października sadownicy zbierają śliwki, z których możemy wykonać przetwory w postaci powideł śliwkowych, albo aromatycznych kompotów z dodatkiem goździków. Naturalne przetwory poza cukrem, lub solą, nie posiadają żadnych dodatków, ani konserwantów i są jedynie pasteryzowane.

Jeżeli sami nie mamy czasu, albo nie potrafimy wykonać przetworów, to przez cały rok możemy je nabyć w sklepach spożywczych. Jednak należy zwracać uwagę na ich skład, aby poza naturalnym konserwantem jakim jest sól i cukier, nie posiadały zbędnych dodatków i aromatów, które psują smak.