Czystość w restauracjach

Utrzymanie porządku w budynkach użyteczności publicznej takich jak np. restauracje, czy bary, a nawet kuchnie szpitalne, szkolne, czy inne tego typu, wymaga dużego doświadczenia w doborze środków przeznaczonych do sprzątania. Tam gdzie podaje się żywność dla ludzi, wymagana jest doskonała czystość.

Czystość w kuchniach gotujących dla dużej ilości ludzi

środki czystości dla gastronomiiTakie kuchnie są eksploatowane w bardzo dużym zakresie. Nie jest to zwykła kuchnia domowa dla tych kilku domowników (choć i tutaj czystość jest bardzo ważna). Tzw. zbiorowe żywienie wymusza prawnie idealne utrzymanie czystości, a środki czystości dla gastronomii muszą być odpowiednio dobrane. Jeśli np. kontrola kuchni gotującej dla gości wykaże niedociągnięcia (choćby minimalne) szef takiej kuchni może dostać mandat. Gorzej jest, gdy z powodu zwykłego zaniedbania, nieutrzymania odpowiedniej czystości, goście doznają zatruć pokarmowych z jedzenia serwowanego w takiej kuchni wtedy, (jeśli rozstrój ich zdrowia przekraczał ustawowe siedem dni), szef kuchni może już zostać pociągnięty do odpowiedzialności karnej. Jest niebywale ważne, aby jedzenie we wszelkiego typu gastronomiach było przygotowywane w higienicznych warunkach. Prawo dokładnie określa, jak to powinno się odbywać. Dlatego sprzątanie wszelkiego typu kuchni, barów, czy gastronomii np. samochodowych, grilli itp. jest priorytetem w ich funkcjonowaniu. Nie należy oszczędzać na środkach czystości, oraz na sprzęcie, jaki można wykorzystać do tego typu prac.

Także pracownicy (ekipy sprzątające) powinni mieć doświadczenie w tym względzie. Inaczej sprząta się pomieszczenia przeznaczone do np. spania, kąpieli, czy odpoczynku, a inaczej te, w których przygotowuje się posiłki dla gości. Zdrowie każdego gościa powinno być na pierwszym miejscu.