Zarządzanie magazynem produktów spożywczych

zarządzanie magazynem

Pracowałem już w wielu zakładach produkcyjnych, głównie właśnie na magazynach w związku z tym, nieco już poznałem największe ich problemy. Zawsze brakuje miejsca, chociaż nie wiem jak wielka była by hala, zawsze znajdzie się coś co się nie mieści.

Programy do zarządzania magazynem

zarządzanie magazynemPo drugie na magazynie zawsze jest bałagan, zawsze czegoś brakuje, czegoś nie można zlokalizować, czasem coś czego się tyle czasu intensywnie szuka znajduje się nagle po pół roku. Gorzej jednak gdy jest to produkt spożywczy, którego, albowiem takie rzeczy idą od razu w straty i do śmieci, a za takie niedopatrzenia często później cierpią kieszenie magazynierów. Taka właśnie sytuacja miała miejsce ostatnio w zakładzie produkcyjnym w którym pracuje. Jakiś cudem zniknęło pięć palet masy karmelowej do wafli. Wszyscy pracownicy magazynu ich poszukiwali, a znalazły się dopiero podczas inwentaryzacji. Takie sytuacje niestety się zdarzają nawet najlepszym kierownikom magazynu, jednak aby takie sytuacje w jak największym stopniu zniwelować inwestuje się w różne programy umożliwiające zarządzenie magazynem. Dzięki nim, dużo łatwiej jest kontrolować gdzie co się znajduje i w jakiej ilości. Właśnie dlatego, że system wms został wdrożony i w naszym zakładzie w dużym stopniu obniżył się wskaźnik strat. Dużo łatwiej jest przestrzegać terminów ważności gdyż wszystko na bieżąco szybko i łatwo możemy sprawdzić otwierając wms program, gdzie wszystko wypisane jest czarno na białym. Oczywiście wiadomo, że program magazynowy nie działał by sprawnie gdyby nie to, że sumiennie i na bieżąco aktualizujemy wszelkie zmiany zachodzące na magazynie.

Nie zabiera nam to, aż tak dużo pracy a w znacznie skraca nam się czas lokalizowania artykułów przechowywanych w magazynie. Przynajmniej skończyły się problemy z tym, gdzie kto kiedy zabrał, co się z tym stało i gdzie to jest.